fbpx
Philip - Wachtwoorden

PEBKAC – “Problem Exists Between Keyboard And Chair”

Het is toch echt meestal de mens waar het aan ligt.

Wachtwoorden… Ondernemers die ons al een tijdje volgen, weten dat wij hier veel aandacht aan besteden.  Wachtwoorden problematiek is in de top 3 te vinden als het gaat om geslaagde inbraken.

De noodzaak dat de ICT goed op orde hoort te zijn is wel duidelijk.  Even op hoofdpunten: netwerk monitoring, antivirus op computers, scheiding in netwerken (bv medewerkers, gasten), rechtenstructuur wie wat wel en niet mag en netwerk beveiliging.  Last but not least: Windows en applicaties bijwerken!  Allemaal technisch in te regelen en te automatiseren zijn (nog uitleg nodig over onze bedrijfsnaam?).

Wachtwoorden onthouden is een Crime an-sich, al die verschillende eisen.  Kijk even hoe Michael McIntyre er heel herkenbaar over praat: . Te leuk!

“Ons” mankement wordt goed uitgebuit.  Er zijn vele manieren beschikbaar (onder andere op het Darkweb, daarover in een volgende blog meer) die automatisch data verzamelen van een persoon.  Daarmee worden combinaties gemaakt van mogelijk wachtwoorden.  Dus een tip: wachtwoorden gerelateerd aan uw naam, dat van een kind, postcode, woonplaats etc, zijn zwak ofwel, niet gebruiken.

Eén aspect van wachtwoorden, is het delen ervan.  Dat gaat via briefjes, appjes, sms, emails.  En aangezien wachtwoorden aanpassen niet snel op iemands prioriteiten lijst staat, wordt de groep die een wachtwoord weten steeds groter.  Goed wachtwoorden management in een bedrijf is niet ingewikkeld.  Daar zijn goede oplossingen voor die dan meteen het delen van wachtwoorden simpel en veilig maken. En denk aan 2FA (op 2FA komen we ook nog terug), hoe dat te delen?  Het kan.

Nog één tip: maak zinnen, lekker lang. Dat is ZOVEEL veiliger dan 8 posities met moeilijke combinaties welke juist op briefjes genoteerd worden!  Lengte wint het altijd van complexiteit: IkGroetUW&erVoorDeze1neDag

ps: Dit is wat Philip erover te zeggen heeft: http://ow.ly/jd2o50BMw04

Deel deze blog post!