fbpx
nummer-1

Ransomware binnenstebuiten – Part-1/10

De 10 block-buster statistieken

Er komt weer een serie aan en dit is de eerste van 10 die meer uitleg geven over Ransomware.  In blog 1 gaat we eerst eens kijken wat de stand van zaken is.  Ransomware is de grote hit voor cybercriminelen en breekt records in een ongekende golf van Cyber Crime.  Deze 10 statistieken illustreren het epische succes van Ransomware en hoe het is geëvolueerd tot de Cyber Crime Superstar die het is geworden.

  1. Ongeveer 61% van de organisaties wereldwijd kreeg in 2020 te maken met een schadelijk Ransomware-incident in 2020.
  2. Eisen voor Ransomware stijgen nu al met meer dan 40% in 2021.
  3. Ongeveer 85% van alle Ransomware-aanvallen is gericht op Windows-systemen.
  4. Ransomware trof twee op de vijf MKB’s in 2020.
  5. De uitvaltijd bij Ransomware-incidenten is in 2021 opgelopen tot 23 dagen.
  6. De gemiddelde Ransomware betaling in het derde kwartaal van 2020 was $233.817.
  7. De gemiddelde losgeld eis is met 47% gestegen over 2021.
  8. Ransomware was goed voor 41% van de cyberverzekeringsclaims die in 2020 werden ingediend.
  9. Meer dan 80% van de gemelde beveiligingsincidenten houdt verband met phishing.
  10. Hackers vallen elke 39 seconden aan of gemiddeld 2.244 keer per dag.

Daar wordt u opgezadeld met veel leeswerk.  Deze top 10 geeft aan dat niks doen tegen Ransomware geen optie is.  Dat wil weer niet zeggen dat er heel veel geïnvesteerd moet worden.  Met een aantal simpele ingrepen krijgt u veel waarde terug.  Ook in Cyber Crime geldt dat de 80-20 regel beter is dan 0/0.

Of in een verhaallijn uitgedrukt:

Er zijn drie mannen aan het hardlopen in een bos als ze plots een beer zien op hun pad. En de beer lijkt hun ook gezien te hebben.
Eén van de mannen gaat rustig op zijn hurken zitten en gaat zijn veters opnieuw en strakker knopen. “JIJ DENKT TOCH NIET DAT JE NU OPEENS HARDER GAAT DAN DIE BEER?” sist een van de mannen hem toe? “Nee joh!” zegt de man rustig. “Maar ik kan nu wel harder rennen dan jullie!”

De artikelen in deze top 10 hebben de focus vooral op de Amerikaanse situatie.  De ervaring leert dat met 6 tot 12 maanden in Europe eenzelfde tendens zichtbaar wordt.  Europa ligt letterlijk in het midden, want eenzelfde beweging is er ook vanuit Azië naar Europa, echter minder. 

Heeft u vragen hoe om te gaan met Cyber Crime in het algemeen en Ransomware specifiek, neem dan gerust contact met ons op via de contact pagina van onze website en zet uw vraag of opmerking er meteen bij.  Wilt u direct bellen, dat kunt u ook door vanuit uw mobiel hier te klikken.

Deel deze blog post!