fbpx
nummer-2

Ransomware binnenstebuiten – Part-2/10

Risico’s nemen toe als “iets” in de schijnwerpers staat.

De noodzaak van goede voorbereidingen kan niet genoeg benadrukt worden.  Sommige krachten liggen echter buiten onze controle en dat besef moet er ook zijn.  Ransomware risico’s zijn als “eb en vloed” gebaseerd op de huidige relevantie van de maatschappij.  De informatie/situatie die op het moment “hot” is, trekt de duistere krachten aan.

De sectoren die momenteel in de schijnwerpers staan ervaren een maatschappelijke druk.  Deze druk maakt ze uitstekende doelwitten.  Cyber criminelen weten dat organisaties in die industrieën zeer waarschijnlijk zullen betalen; zij willen snel hun activiteiten hervatten.  Dat geldt ook steeds meer voor ondernemingen waarvan bekend is dat ze een Cyber verzekering hebben afgesloten. Maar daarover meer in een volgend deel.

De COVID pandemie is een perfect voorbeeld van hoe risico verandert.  De aandacht verschuift naarmate een industrie in de schijnwerpers staat.  Aan het begin van de pandemie stonden ziekenhuizen in het vizier van Cyber criminelen.  Toen het pad van de wereld echter van behandeling naar vaccinatie verschoof, verschoof ook het risico.  Van ziekenhuizen naar universitaire laboratoria, naar onderzoeksfaciliteiten en later medicijnfabrikanten en ten slotte gerelateerde ondernemingen.

De IBM Security X-Force publiceerde een uitsplitsing van hun 2020 Ransomware incident response activiteit per industrie en het percentage van het totaal aantal incidenten waarop zij ingezet zijn.  Bedrijven in deze drie sectoren stonden bovenaan de lijst:

  1. Productie bedrijven — 25%
  2. Professional Services – 17%
  3. (Semi-) Overheden – 13%

Tegenlicht

En dat er veel gebeurd lezen we in de nieuws voorziening.  Maar dat is het topje van de ijsberg.  Microsoft Incident Response geeft aan dat het vooral is ingezet bij Ransomware aanvallen.  IBM Security X Force heeft aangegeven dat één op de vier remedies waar zij bij betrokken zijn geweest bestond uit Ransomware.  Cyber is de nieuwe wapenwedloop.  Alleen voordat er oorlog uitbreekt zijn de gewone burgers al slachtoffer.  Er worden vele initiatieven opgezet om dit het hoofd te bieden.  Zo heeft de Amerikaanse CISA (Cybersecurity & Infrastructure Security Agency – www.cisa.gov) in januari van dit jaar een one-stop kennis centrum opgezet om de stijgende tendens een halt toe te roepen.  Eenzelfde initiatief zien we in het Digitaltrust Center van het Ministerie van Economische zaken (www.digitaltrustcenter.nl).  

Heeft u vragen hoe om te gaan met Cyber Crime?  Of met Ransomware specifiek?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de contact pagina van onze website.  Direct bellen kan ook door vanuit uw mobiel hier te klikken.

Deel deze blog post!