fbpx
nummer-3

Ransomware binnenstebuiten – Part-3/10

De verschillende beschikbare smaken.

Er is een wapenwedloop gaande, dat is wel duidelijk.  Als “wij” iets bedenken om ons beter te verdedigen komt er weer een variatie om dat teniet te doen.  Het inzetten van Ransomware intensifieert en wordt steeds geavanceerder.      Voorheen schoten de boefjes met hagel dezelfde tekst en dito losgeld eis in de hoop dat er iemand was die betaalde.  Dat gebeurd nog steeds maar veel geavanceerder.  Criminele doen vooraf onderzoek voor waardebepaling van slachtoffers en stellen zo de hoogte van het losgeld vast.

Ook de methodieken om de eis kracht bij te zetten evolueren mee.  Voorheen werd het werken met de PC verhinderd.  De volgende stap, het versleutelen van gegevens,  intensiveerde het kat en muis spel.  Tegenwoordig worden Ransomware aanvallen parallel op drie verschillende niveaus ingezet: 

Crypto Ransomware

Crypto Ransomware versleutelt gegevens op een computer.  Deze gegevens zijn dan niet meer toegankelijk.  Cyber criminelen bieden vervolgens het slachtoffer de decryptiesleutel.  Tegen een vergoeding natuurlijk.  Dit type van Ransomware heeft geen gevolgen voor de machines waarop het wordt gebruikt, alleen voor de gegevens.

Locker Ransomware

Locker Ransomware maakt apparaten onbruikbaar.  Cyber criminelen bieden aan de getroffen apparaten te ontgrendelen tegen een vergoeding.  Dit type Ransomware wordt meestal gebruikt bij infrastructuuraanvallen of aanvallen tegen productiedoelwitten.

Dubbele afpersing (Double Extortion)

Dit is goed voor 50% van de Ransomware aanvallen in 2020.  Bij een Ransomware-aanval met dubbele afpersing gebruiken cybercriminelen Ransomware met twee nadelige effecten voor het slachtoffer.  Tegelijkertijd versleutelen ze de gegevens én vergrendelen machines .  De bende eist vervolgens betaling om machines te ontgrendelen en gegevens te ontsleutelen.

Drievoudige afpersing (Triple Extortion)

Deze opkomende variëteit van Ransomware veroorzaakt immense problemen voor de slachtoffers.  In potentie bezorgt deze methodiek de Cyber criminelen hoge winsten.  Het gaat een stap verder dan een dubbele afpersingsaanval.  Deze variant produceert drie nadelige effecten voor zijn doelwit.  De Ransomware kan bijvoorbeeld machines vergrendelen, gegevens versleutelen en een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) uitvoeren op het ongelukkige slachtoffer.  De cybercriminelen eisen vervolgens betaling om alle drie negatieve effecten ongedaan te maken.

Heeft u vragen hoe om te gaan met Cyber Crime?  Of met Ransomware specifiek?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de contact pagina van onze website.  Direct bellen kan ook door vanuit uw mobiel hier te klikken.

Deel deze blog post!