fbpx
M365 Shared Responsibility

Data in de Wolken? Backup op de Grond!

Door Covid begonnen veel organisaties met het gebruik van Microsoft 365 (voorheen Office 365).  Het gebruik van cloud-based programmatuur (SaaS – Software As A Service) heeft vele voordelen.  Thuiswerken is nu veel meer ingeburgerd. Hoewel de files op de weg tonen dat er ook weer veel mensen lekker naar kantoor gaan.  Al met al een sterke verschuiving naar SaaS oplossingen als Microsoft 365 (M365).

Veel ondernemers zijn niet op de hoogte van het “Shared Responsibility model”.  En iedere dienstverlener geeft ook nog eens zijn eigen invulling hieraan. Voor M365 is het grofweg als volgt: 

  • Voor het deel “eigen data” is het onduidelijk voor de onderneming dat deze zelf verantwoordelijk is voor het maken van backups .
  • Het deel dat controleert of betreffende account gebruik mag maken van M365 en wat er dan precies gebruikt mag worden is het enige, let wel het enige onderdeel waar “shared” echt van toepassing is.
  • De beschikbaarheid en updates van de applicaties, het onderliggende netwerk en computers, dat is geheel de verantwoordelijkheid van Microsoft.

Microsoft (en de anderen) maken dus géén backup van de data en informatie input van de onderneming. Denk aan de documenten, emails, agendering, contacten, filmpjes, teams, spreadsheets, accounts (gebruikers), rollen (wie mag wat), etc.  Zij dragen daarvoor GEEN verantwoordelijk, dat doet de onderneming zelf.

Dus ook met het gebruik van SaaS is het maken van een backup belangrijk.  Waarom?

  • Een gebruiker verwijdert per ongeluk een zeer belangrijk bestand, email, contact of anderzijds;
  • Hetzelfde, maar dan gebeurt het bewust, met opzet;
  • Een vreemde verkrijgt toegang tot de data van uw onderneming en heeft alles versleuteld;
  • Door een technisch probleem is een bestand corrupt geraakt;
  • Een PC in de onderneming is slachtoffer van een Ransomware aanval.  Alle bestanden in M365 waar deze computer toegang toe heeft, worden ook versleuteld.

Het in gebruik nemen van een SaaS maakt dat uw onderneming nog steeds een invulling moet geven aan het maken van een backup van M365, Amazon of Google Workspace.  En in deze tijden is dat vaak de enige redding maar vaak juist een sluitpost.  De juiste backup is op basis van 3-2-1: Drie kopieën van de data op twee verschillende gegevensdragers waarvan er één op een andere locatie is.  En dit is altijd al de Best Practice geweest voor Backups. 

En omdat uw data in de Wolken is opgeslagen in plaats van op “lokale” servers op de grond, maakt het hebben van een gedegen backup strategie nóg belangrijker.

Wij helpen u graag in een vrijblijvend gesprek om uw situatie helder te maken. En als er teveel mist is kunnen wij ook de oplossing bieden.

Deel deze blog post!