fbpx
houdt van me houdt niet van me

“Houdt wel van me, houdt niet van me”

Zo, de 2de golf is een feit, we moeten weer thuis werken.  Het is “fijn” dat we de ervaring hebben vanuit de eerste golf waar de focus vooral op “the show must go on” hadden.  Wij ICT mensen hopen dat nu bij de tweede golf ook de veiligheid in de mix gegooid komt.  Want het is een onomstotelijk feit dat vanuit de cyber boefjes een focus is op de thuiswerkers.  Zij zijn namelijk de zwakke plek in de beveiliging van menig onderneming.

Het faciliteren van thuiswerken op de zakelijke omgeving kan op verschillende manieren.  De verschillende methodes die als veilig gekenmerkt worden zijn echter oplossingen die als onveilig beschouwd worden.

De beste manier is als de thuiswerkers beschikking hebben over een zakelijke computer (mits deze ook goed beveiligd zijn natuurlijk).  Of een zakelijke computer nu een directe verbinding heeft middels een VPN oplossing of wanneer een zakelijke computer middels een tool het scherm overneemt van een computer die op de zaak staat.  Ook het scherm overnemen van een computer die op kantoor staat door een privé computer kan als veilig aangemerkt worden.  Maar een privé computer gebruiken om een directe verbinding te maken met het zakelijke netwerk is een “not done” situatie.

De enige veilige computer is een (goed) beheerde computer, en privé computers staan nu eenmaal niet bekend als goed onderhouden computers.  Zaken als een goede netwerk beveiliging, computer beveiliging en het goed up to date houden van de gebruikte applicaties, staan niet als top prioriteit in het gemiddelde huishouden.

Neem even afstand van de dagelijkse beslommeringen en breng in beeld hoe de thuiswerkers gebruik maken van de zakelijke omgeving.  Veelal met redelijke simpele en niet kostbare oplossingen is de beveiliging aanzienlijk te verbeteren.

Een veilige en liefdevolle dag.

Deel deze blog post!