fbpx
verstoppertje

“1,2,3,4,5,6,7,8,9,10.. Wie niet weg is, is gezien! Buurt vrij!”

Nee, dat spel gaat niet op. Wie je ook bent. Ergens (plek of tijd) komt het vizier in uw richting.

Wat ís de waarde?

Dit is geen lifestyle coaching verhaal, maar heeft uw onderneming een minderwaardigheidscomplex?
Denkt de onderneming niks waard te zijn, dat er niks te verbergen is?
Dat is namelijk vaak wel de verdediging als er over privacy of digitale veiligheid wordt gesproken.  Beide hebben een eigen focus, maar deze twee hebben ook een hele grote overlap.

Toneelstukje!

Maar voor nu even de focus op de digitale veiligheid.  Vertel, wat is er dan niet te halen in de onderneming?  Hoe kom de onderneming daar nu achter?  Dat is de meest simpele vraag: trek om 09:30 de stekker eruit van alle computers en netwerk apparaten.  Stop de stekkers niet meteen weer in het stopcontact!  Ook niet na één uur, ook niet na 2…  Wacht voor het beeld maar eens tot na de lunch.  Eerst even de paniek naspelen en bij iedereen telefoonnummers verzamelen van de verschillende klanten en toeleveranciers.  Dan die bedrijven bellen met de mobieltjes “dat het allemaal even niet gaat”, “nee alle systemen liggen er uit.  We bellen u zodra we weer kunnen werken. <stilte>  Nou de verwachting is dat het wel een dag of 10-16 gaat duren”.  Dat is een donker verhaal, ik weet het.  Maar ik wil de olifant in de kamer benoemen.  Zo, nu mogen de stekkers er weer in.

Verzekeringen

Andere aanvlieg route: Waarom zijn er verzekeringen?  Tegen brand, ongelukken, rechtsbijstand?  Wat zijn de gesprekken bij de koffie over verzekeringen?  Juist, de kleine letters. Dus als we het huis verlaten zorgen we ervoor dat de haard uit is, dat de kaarsen uit zijn.  Als we met de auto rijden, zorgen we dat er geen ongelukken op ons pad komen.  En als we een geschil hebben, proberen we eerst er onderling uit te komen.  Er zijn nu ook Cybercrime verzekeringen, verzekeringen die je onder andere financieel zouden kunnen bijstaan bij een geslaagde aanval.  Lees wel de kleine letters! Of weet zeker dat de ICT goed beheerd wordt.

Crimineel gedrag belonen!?!

In Amerika is nu in een aantal staten een beweging vanuit de overheid die het verbiedt dat er geld betaald wordt aan criminelen om de ICT weer op orde te krijgen.  En de verzekering zelf stelt hele hoge eisen aan de genomen maatregelen om te voorkomen dat een aanval kan slagen.  Dat klinkt mij als een spagaat.
Maar nu zoek ik een brug naar “niets te verbergen, niets waard” zijn en dat stukje creativiteit dat ik denk te bezitten, laat mij in de steek.  Ik hoop dat de olifant zichtbaar is.  En pas als iets zichtbaar is, is het op te lossen, meten is weten en, de laatste blauwe-tegel spreuk: je kan het pas los laten, als je het vast hebt gehad.

Ik wens iedere onderneming veel pel-pinda’s, linialen en grip toe.

Deel deze blog post!