fbpx
virus besmettelijkheid

“Als ik ziek ben, zal ik dan ook een ander aansteken?”

Nee, dit gaat niet om alle discussies die gaande zijn, maar er is zeker een gelijkenis tussen een virus en een virus.
Corona bracht het thuiswerken echt op de kaart van werkend Nederland (en daarbuiten). Thuiswerken lijkt het nieuwe normaal te worden.  Diverse bedrijven hebben hun huurcontracten al opgezegd.  Deze korting op de operationele kosten wordt gebruikt om op een andere en nieuwe manier samenwerking te bevorderen en tegelijk het menselijke contact op niveau te houden.  Daarin kiest iedere onderneming een eigen weg.

In het begin van Covid werd “het doorwerken” als prioriteit gezet; de bedrijfsvoering mag niet stil komen te liggen.  Niet meer dan het al doet door Covid zelf.  Nu komt de tweede golf er aan, of we zitten er al in of je hebt een andere mening.  Thuis werken was het advies, wellicht wordt het nu weer de norm.
Die Cyberboefjes zitten ook niet stil.  Sinds Covid is een sterke verhoging aan activiteiten vastgelegd.  De mens is namelijk de zwakste schakel, thuiswerkers krijgen extra punten en met een privé computer zakelijk werken geeft bonus punten.  En voor een Cyberboef is het niet moeilijk om daar achter te komen.

Want, binnen de muren van het kantoor kan de beveiliging van het netwerk en de werkplekken op orde zijn, maar is dat ook op de thuis PC?  Niet ieder bedrijf kan een zakelijk computer meegeven aan het thuiswerkende personeel.  Er zijn ook al diverse geslaagde aanvallen genoteerd doordat een besmette thuis/privé computer op een verkeerde manier contact maakte met het bedrijfsnetwerk.  Dat de show door moet gaan, wil nog niet zeggen “tegen elk risico”, zeker niet bij een “herkansing” die de tweede golf geeft.

Overleg met uw ICT leverancier hoe dat moet. En als het antwoord is “een VPN client installeren op de thuis PC als er geen computer kan meegeven worden,”… mwa, ons advies is dan om ook even met iemand anders om de tafel te gaan zitten. Die McGuyer tijd is echt geweest.

Een veilige dag.

Deel deze blog post!