fbpx
Oude Wijn Nieuwe Fles

“Oude wijn in een nieuwe fles”

Ik verschuif het onderwerp dat op plan stond voor vandaag.  Ik hou graag de waan van de dag in de gaten en liep tegen de volgende scam aan.  

Nieuwe situatie?  Nieuwe kansen!

Een wat oudere vrouw wordt gebeld, “Goedenavond Mevrouw.  Naar onze informatie bent u in contact geweest met iemand die Corona heeft.  Zij ligt nu in het ziekenhuis.”  De vrouwelijke stem aan de andere zijde vervolgt: “Dit betekent dat u thuis moet blijven en zich moet laten testen”.  “Oh wat erg en vervelend.” antwoordt de vrouw verschrikt, “Wie ligt er dan nu in het ziekenhuis?  En hoe gaat het met die persoon?”  Het resoluut antwoord volgt: “Sorry mevrouw, maar dat mag ik u in verband met de wet op persoonsbescherming niet vertellen”.

Met nog meer trilling in haar stem vraagt de oudere vrouw wat er dan nu gebeuren moet.  Vriendelijk antwoordt de vrouw “Wij controleren samen even uw adres gegevens en dan zorg ik dat vandaag een zelftestkit uw kant wordt opgestuurd want die zijn er tegenwoordig ook”.  De adres gegevens kloppen natuurlijk. 

“Dank u vriendelijk mevrouw.  Als u nu nog even uw creditcard gegevens geeft, kan ik alles voor u afronden en komt alles goed.” vraagt de stem aan de andere kant.  “Mijn creditcard? Ik dacht dat dit gratis was”.  “Nee mevrouw, ons excuses maar dat kan niet” krijgt de oudere vrouw als antwoord terug.  “Hier zitten administratie kosten aan vast en u betaalt een beetje mee aan de laboratorium handelingen.  Zonder uw creditcard gegevens kan ik dit niet voor u in werking zetten”.

Zelfde trucje maar dan anders

Ik ken mensen in alle leeftijdsgroepen die geheel niet technisch zijn, die goedgelovig zijn, inlevend en daardoor ( “iemand ligt met Corona in het Ziekenhuis”) stoppen met logisch nadenken op dat moment.  Dat zijn de mensen die “ze” het liefst hebben.  Dit gaat duidelijk om het verkrijgen van de creditcard gegevens.  Maar er zijn ook andere scam voorbeelden om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een computer.  Wellicht kent u het verhaal van de telefoontjes met in dialect sprekende Engels mensen die beweren van Microsoft te zijn en op uw computer moeten in verband met een ernstig beveiligings issue.  Of een persoon die beweert van de ICT afdeling te zijn en u vraagt een aantal handelingen te doen.

De beveiliging van uw digitale eigendommen begint bij de mens, het bewustzijn en het gedrag.  Zeker nu thuiswerken het nieuwe normaal gaat worden.  Goede voorlichting en training van uw medewerkers hoe met uw digitale eigendommen om te gaan, is nog belangrijker geworden nu uw medewerkers weer of nog steeds vanuit huis werken.

Een veilige dag weer.

Deel deze blog post!