fbpx
Zak met geld

Die zak met geld ten goede gebruiken

Ondernemingen, alle ondernemingen zijn potentieel doelwit voor digitale inbraken.  Bij veel ondernemingen ligt de drempel echt te laag en is het te makkelijk om slachtoffer te worden.  Met alle gevolgen van dien.  Om dat te voorkomen zijn een aantal stappen noodzakelijk.  En ja, dat vereist een investering in een wereld waar (wellicht) geen of te weinig kennis van is.  En de ondernemer dient een keuze te maken of nu investeren in het voorkomen of ad-hoc ergens snel een grote zak met geld ritselen om de continuïteit van de onderneming niet in gevaar te brengen.  Door uw IT goed op te zetten geeft u uw onderneming, uw medewerkers en uw zakenrelaties beduidend meer waarde en continuïteit.

Ondanks dat IT (beveiliging) niet zo makkelijk is als het water uit de kraan of stroom uit het stopcontact, zijn de stappen om tot een betere beveiliging en continuïteit te komen geen “rocket science”.  Uw onderneming zal er  op de lange termijn financieel beter op worden.  Er is direct voordeel omdat uw onderneming beter en efficiënter zal opereren.  En de kans op een digitale ramp slinkt ook aanzienlijk.

Om u op weg te helpen hier de belangrijkste onderwerpen:

 1. Meten is weten
  Door een nul meeting te maken van uw huidige IT situatie en deze bij te houden, kunt u de juiste stappen in de juiste volgorde maken.  Inspringen op situaties wordt dan een heel stuk makkelijker, efficiënter en doel gerichter.
 2. Bewustzijn
  Uw medewerkers weten vaak wel de klok maar de klepel niet te vinden.  Of zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om wat wel en niet kan, wat slim is in het IT gebruik, het delen van informatie.  En dat is ook  nog eens een top-down situatie.  Als ondernemer wordt vooral de focus gelegd op “even snel dat regelen” terwijl dat niet altijd de veiligste manier is.  Medewerkers nemen dat over waardoor exponentieel het gevaar van een mogelijke digitale aanval vergroot wordt.  Het is net als de instant dopemine kick: snel even iets regelen levert een positieve reactie op, op de korte termijn.
 3. Beveiliging
  Heeft u een alarm installatie op uw gebouw, uw huis?  Waarom dan niet op uw digitale huishouding?  Uw gebouw heeft sensoren op de deuren, ramen, een infrarood bewegingsmelder en mogelijk ook camera’s.  IT beveiliging vergt ook een multidisciplinaire invulling.  Netwerk, computers maar ook uw medewerkers hebben beveiliging nodig.  Wij praten dan over t-shirts: beter meerdere lagen t-shirts als het buiten koud is dan één dikke gebreide trui.
 4.  Onderhoud
  CV ketel, airco, auto’s, ze vergen allemaal periodiek onderhoud; binnen de IT is dat net zo.  Alleen dat onderhoud is een dagelijks traject.  In de basis is IT software.  In software zitten altijd fouten.  Fouten die misbruikt kunnen worden. Dagelijks komen er updates op alle soorten apparaten die in uw IT gebruikt worden.  Dagelijks onderhoud is dus nodig om uw IT veilig te houden.
 5. Beleid
  Ieder bedrijf maakt huisregels, moet werken met HR wetgeving en andere beleidszaken.  Ook uw IT is daar aan onderhevig.  Medewerkers maken overal accounts aan op websites van derden. Zij gebruiken wachtwoorden her en der.  Medewerkers nemen laptops mee naar huis of op reis maar zijn die daarop voorbereid zodat de laptops buiten de kantoor muren veilig zijn en blijven?  Beleid is onontbeerlijk voor veilig IT gebruik.  Het vastleggen welke informatie waarmee gedistribueerd/gedeeld mag worden, wie wel of geen toegang heeft en verwijderen mag.  Allemaal zaken die van grote invloed zijn.
 6. Bedrijfsdata = uw vermogen, uw eigendom
  Uw hele vermogen is digitaal.  Uw bedrijf kan zonder de digitalisering niet functioneren.  Trek de stekker er maar eens uit (denkbeeldig) en bekijk dan wat er met uw onderneming gebeurd als de IT een week, twee weken niet beschikbaar is.  Of wanneer uw eigendom gestolen wordt, openbaar gemaakt wordt.  Welke schade zal dat aanbrengen?
  Het bewerken, opslaan en archiveren van uw digitale bedrijfseigendommen is van essentieel belang.  En goede opzet zorgt voor de hoogst mogelijke uptime en continuatie van uw onderneming bij een calamiteit.
 7. Toegang
  Uw medewerkers hebben een badge of een sleutel om het kantoor te betreden.  Identificeren zij zich ook als ze op uw computers gaan werken?  Of op alle systemen die uw onderneming gebruikt, binnen en buiten de kantoormuren?

De investeringen die nodig zijn om hiermee te beginnen zijn aanzienlijk minder dan die zak met geld overhandigen aan criminelen.  Daarbij zijn deze investeringen in fases in te voeren (dus geen big-bang) en geven uiteindelijk meer gewicht en zekerheid.  Als het te laat is heeft uw onderneming last van reputatie schade. Als u het vooraf goed inregelt geeft dat reputatie winst.

Een geslaagde digitale inval kost alleen maar.  Financieel, gemoedsrust, reputatie of zelfs een faillissement.  En niet alleen in uw eigen organisatie.  Uw eigen gezin, uw medewerkers en uw zakelijke partners gaan er geheid ook dezelfde last van krijgen.  Daarnaast zal het ad-hoc betalen van die zak met geld (ook) geen zekerheid geven.  Er zijn voorbeelden die tonen dat een geslaagde aanval binnen 12 maanden nogmaals uitgevoerd wordt.  Net als bij een fysieke inbraak.  De inbreker komt weer langs want hij weet de weg en weet dat alles dat is ontvreemd vernieuwd is.  En in digitaal zin komt daar nog eens bij, dat een onderneming meestal niet genoeg financiële armslag (meer) heeft om alles van scratch opnieuw op te bouwen.  Dus dat geheime achterdeurtje blijft in veel gevallen gewoon beschikbaar.

Wilt u weten wat wij kunnen betekenen voor uw onderneming?  Neem vrijblijvend contact met ons op en maak direct een afspraak in onze agenda.  Of bel ons op 085-0410099.

Deel deze blog post!