fbpx
Backup F1 in Zandvoort

3-2-1 …. Start! (backups en IT-beheer)

Ik ben een fan

Ook ZO genoten dit weekeinde?  Ik ben een Formule-1 fan.  Zolang ik mij herinner kijk ik bijna elke race naar de trainingen, de Qualy en de Race.  En sinds Ziggo dit doet, ook Formule-1 Café en vele andere evenementen er omheen. Weet ik alles?  Nee echt niet, maar iedere keer geniet ik weer, dat is mijn gewenste resultaat.

Op dit niveau is de autosport niet een periodiek event.  Op de fabriek werken mensen in ploegen het klokje rond om data te analyseren, onderdelen te ontwerpen, te repareren of te maken.  Of op de simulator rondjes rijden om deze  ontwikkelingen te testen.  Zonder deze inzet en toewijding ziet de autosport er heel anders uit.  De race weekenden zijn dus sterk afhankelijk van de fabriek.  Zonder de inspanningen op de fabriek wordt er alleen op een raceweekeinde op- en aan een auto gewerkt.  Daardoor zag ik deze analogie voor de 3-2-1 “rule” in de Backups (en IT-Beheer).

De Backup in de top 10

Backup van bedrijfsdata heeft een minimum vereiste: dagelijks (of zelfs vaker), minstens drie kopieën van de data op twee verschillende dragers waarvan er één op een andere locatie dient te liggen.  Elke verlaging van budget waardoor 3-2-1 niet mogelijk is, is een directe aanval op de continuïteit van de onderneming.  Maar om dan 50% van het totale budget van het bedrijf hieraan te besteden gaat het weer niet veel veiliger maken.  Backup, IT-beheer eigenlijk in de breedte wel, heeft een zelfde vibe.  Als we beide alleen op de raceweekeinden uitvoeren, is het effect van backups maken (en IT-Beheer) bij een calamiteit veel minder waard, misschien zelfs wel nihil.  Zo rijden we nooit in de top 10, laat staan een race winnen!

Het effect  van geld

Er gaat in de racerij heel veel geld om.  Sponsors betalen veel geld, de teams krijgen hoge beloningen voor het meedoen en voor behaalde prestaties.  Als daar dag in dag uit verlies geleden wordt, is het avontuur snel klaar.  We stellen dus dat ze geld verdienen met deze 24/7 opzet.  Daar zit ook een vicieuze cirkel in; door succes meer inkomsten en door meer inkomsten betere resultaten.  Budgetten hierop naar beneden afromen beïnvloed zeker de prestaties en dus inkomsten.  Budget toevoegen werkt ook altijd, echter is er wel een denkbeeldige grens.  Steeds maar meer “er in pompen” heeft niet altijd het gewenste/gerelateerde effect .

Vroeger was alles.. oh, nog steeds!

Ondanks de grote vlucht die ons digitale leven heeft genomen in de afgelopen 30 jaar, is de basis van 3-2-1 in 30 jaar niet veranderd.  Het voldoet nog steeds en is bij de juiste naleving nog steeds een zeer belangrijk wapen tegen Ransomware.

Even terug naar de racerij.  Als ze op de fabriek een onderdeel ingrijpend aanpassen, gebruiken ze dat niet direct in een race, eerst maar eens testen..  En ook testen is verplicht onderdeel in backup land.  Het terugzetten van een backup dient periodiek getest te worden.  Steekproefsgewijs met grote regelmaat en periodiek een volledig test.  Niet ontwikkelen en testen is altijd achteruitgang.

Deze “3-2-1 … Start” lijkt simpel.  Het is een race waar ook echt íédere onderneming in zit, er is geen ontkomen aan.  Het resultaat is wel afhankelijk van de frequentie; alleen de raceweekeinden of 24/7 of een paar tandjes hoger om backups goed in te bedden in de cultuur?  Het is niet ingewikkeld, maar het moet wel even gedaan worden.  Weten hoe wij uw backup zouden doen?   Neem contact met ons op!  Bel 085-0410099 of gebruik onze contactpagina.

Deel deze blog post!