fbpx
Horror Sint

Kan uw onderneming de concurrentie aan met Cyber Criminaliteit?

24/7/365 zullen er per seconde diversen horror verhalen kunnen beginnen bij uw internet aansluiting.  En er hoeft er maar één horror Sint te zijn met een Piet die een gaatje weet te vinden, en uw onderneming valt ten prooi.

Het horror deel van dit verhaal zit ‘m in het feit dat door de hoge mate van “geautomatiseerd werken” van de criminele zijde van onze digitale samenleving, wij denken feest te kunnen vieren waar zij het wellicht echt kunnen.  Cyber Criminaliteit is een business model dat het water volgt: geld verdienen op een zo makkelijk mogelijke manier zonder stil te hoeven staan bij het morele kompas ervan.

Dit blog heeft niet alleen betrekking op de december feestdagen die voor de deur staan.  Het hele jaar door namelijk staan er één of meerdere “feestdagen” voor de digitale deuren en ramen.  Zit alles wel op slot als we naar huis gaan?  Zijn alle pakketjes die we toegestuurd krijgen wel ok?  Communiceer ik wel met diegene die deze zegt te zijn?

Sint en Piet zijn er voor alle kinderen.  Dus ook voor u.  Sint en Piet geven cadeaus aan iedereen, ongeacht herkomst, toekomst of omvang.  Overal is wel iets te halen.  En omdat het in grote getale gebeurd, komt er voldoende binnen.  En daar ligt ook meteen de verdediging.  Het gebeurd in grote getale omdat heel veel geautomatiseerd wordt.  Begonnen wordt bij het laag hangende fruit maar de gebruikte programma’s worden steeds geavanceerder.  En dat is in wezen “de wedstrijd” die er gaande is.

Als een Sint met zijn Pieten zich heel specifiek gaan richten op één onderneming, wordt het een hele andere situatie. Dan zijn Sint en zijn Pieten er wel van overtuigd dat er veel te halen is.  Voor alsnog lijkt het dat dit vooral op de bekende en/of de grote ondernemingen van toepassing is.  Maar aannemen dat uw onderneming niet op die lijst voorkomt is ongegrond en niet verstandig.  Alleen Sint en Piet weten de reden(-en) om aan te vallen.  En die ligt niet perse direct binnen uw onderneming.  Wellicht is uw onderneming een onderdeel van een grotere criminele campagne.

Cyber Criminaliteit is een business model.  Criminelen willen graag veel verdienen op de makkelijkst mogelijke manier zonder last te hebben van een moreel kompas.  Net als water dat de makkelijkste weg zoekt naar een lager gelegen punt.  Het scheelt dus al door op een paar plaatsen de grond net even iets te verhogen om geen last van het water te krijgen.

Maar denk dus niet dat uw onderneming niet geraakt kan worden.  Als er te veel water aankomt, is een overstroming nog steeds mogelijk.  Het zoeken naar de juiste bescherming is een continue proces, dat vraagt dagelijkse aandacht.  Want wat zijn de mogelijke consequenties als …

Ik vraag mensen dan altijd even een toneelstukje op te zetten aan de binnenkant van hun ogen: Roep op een maandag ochtend al uw personeel bij elkaar en vertel dat ze zeker de rest van de week geen computers meer hebben, geen internet verbinding tot hun beschikking hebben.  Wat zijn de consequenties daarvan?
Dan is het donderdag ochtend: vertel nu dat de meeste, zo niet alle digitale informatie als verloren beschouwd moet worden.  De recepturen van het bestaan van uw onderneming zijn verloren.  Wat zijn de consequenties daarvan?

Dan is het Zondag ochtend en omdat uw IT omgeving goed opgezet was, kunnen uw medewerkers die maandag weer aan de slag.  Medewerkers, klanten en toeleveranciers halen opgelucht adem en complimenteren de ondernemer.  Verliezen die geleden zijn worden weggewuifd en vol energie gaat iedereen weer aan de slag.  Wat zijn daar de consequenties van?

De meeste ondernemers die dit toneelstukje tot uitvoering brengen waren wel geschrokken.  Want een kantoor, een bureau en andere zaken is nog redelijk snel ergens te vergaren.  Maar de digitale bedrijfseigendommen, de recepten van de onderneming, alle afspraken, contracten, processen…  Dat is een andere byte.

Als u geen zin heeft in dát koekje, dan moeten wij eens met elkaar praten!

Geen zorgen om uw IT, dat regelen wij.  Hoe?  Neem contact met ons op voor optimale bescherming.

Deel deze blog post!