fbpx
Vakantie en Cyber Security

Vakantie en Cyber Security

Vakantie… lekker toch?  Reizen, ontdekken in een land, andere gewoontes, eten en mensen. Wat hebben vakantie en Cyber Security dan met elkaar maken?

Maar daar lig je dan op het strand of bij het zwembad.  Wat doe je dan met je dure telefoon? Je portemonnee met geld en bankpasjes?  Hoe hou je dat veilig als je even lekker een duik wilt nemen met z’n allen?  Blijft er een iemand achter?  Kuil graven?  Kluis meenemen?  De spullen in de auto leggen, die 5 kilometer verderop staat?

Je bent er continu mee bezig.  Als je gaat zwemmen, blijft één oog op je spullen gericht.  Als je potje aan het voetballen bent met vrienden, kinderen… één oog blijft op de spullen gericht. Dus echt vol vakantie vieren… wordt toch een iets mindere beleving.

De pijn prikkel hier is, dat we meteen merken wanneer er gestolen wordt.  We hebben er meteen, direct, onmiddellijk en gelijk pijn van.  Vakantie onderbreken want al het geld is weg. Of een dag kwijt zijn op het politiebureau, in een vreemd land waar ze nauwelijks een andere taal spreken?  Een goede verzekering zal achteraf mogelijk de pijn iets verzachten, maar op dat moment is er pijn.

Risico

Als eigenaar van je onderneming, ben je steeds bezig risico af te wegen op de dingen die je wel doet of de dingen die je niet doet.  Dat is dé reden waarom heel veel kleinbedrijven te weinig aan cyber security doen.  “Er gebeurt toch niks” of “wat moeten ze nu bij mij halen” zijn veel gehoorde uitspraken.  Maar praat je met iemand die getroffen is, wordt dat instant omgedraaid naar “had ik er nu maar eerder iets aan gedaan”.  Vanaf dat moment krijgt cyber security echt een veel hogere prioriteit.  De mens moet meestal eerst pijn leiden voordat er actie ondernomen wordt.  Dus wij, de IT’rs blijven geduldig wachten hoor.

Reputatie

Even terug naar de vakantie.  Stel dat je toch net even 1 minuut niet hebt opgelet, en inderdaad de tas met bank- en creditcard pasjes gestolen zijn (want net als in je bedrijf heb je alles bij elkaar en geen degelijke back-ups en beveiliging).  Wat is dan dus de impact?  Dagje bij het politiebureau, dagje kwijt om met de verzekering te kletsen.  Ouders of vrienden bellen of je wat geld kan lenen om toch te blijven.  En wat dacht je van je reputatie tijdens de verjaardagen die erna volgen!!  Jij/jullie zijn zo dom geweest om je spullen uit het zicht te verliezen.  Om alles in een tas te doen dus alles is ook in een keer weg. Hoe heb je dat risico kunnen nemen!?

Effecten

Wat voor een effect heeft dat op je gezin, je andere bedrijf?  Het leek je een goede opzet. Maar als je met materie experts er over had gesproken, was een advies geweest om te spreiden. Alleen contact geld mee te nemen naar het strand en de rest in een kluis (liefst twee) te verdelen, etc. Voelen we m al?

Zo is dat ook met je onderneming.  En ja, dat is investeren, investeren in de continuïteit van je bedrijf, in het ecosysteem van je bedrijf.  Want bedenk eens wie/wat er van jouw onderneming afhankelijk zijn.  Thuis zijn dat je kinderen, je partner. Je onderneming heeft medewerkers wiens families rekenen op een salaris in ruil voor hand- en spandiensten.  Leveranciers die hun planning maken op de voortgang van hun klanten.  En je klanten die plannen maken met wat jij ze levert.  Als je daar eens een risicoanalyse van maakt, is het maken van de keuze om te investeren in een goede en dus veilige automatisering eigenlijk kinderspel.  Je vakantie kan in ‘’en dag opeens voorbij zijn… Je onderneming ook.

Dan wordt het een ontspannen vakantie, en een ontspannen bedrijfsvoering die zijn focus kan leggen op groei, efficiëntie, kosten besparing en belangrijkste: continuïteit van dat alles..

Actie!

Ga je nog op vakantie, dat kan wel eens krap worden om in je onderneming nog een en ander te regelen. Maar we gaan ons best natuurlijk doen! Ieder t-shirt dat we kunnen aanbrengen is er weer één. Herken je dit en wil je dat je volgende vakantie niet (en dus het komende jaar in je onderneming); neem dan ook meteen contact met ons op. Kunnen we snel aan de bak als Uw Eigen IT Afdeling.

Deel deze blog post!